Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima. Idealni su za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.

Sastojci:

500 g njoka

1 kašika maslinovog ulja

pola nasjeckanog luka

1 čehno bijelog luka

2 šoljice nasjeckanih šampinjona

1/3 šoljice bijelog vina

pola šoljice vrhnja za kuhanje

malo svježe naribanog parmezana

so i biber

Priprema:

  1. Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo bibera i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju.
    2. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju.
    3. Zatim luku dodajte bijeli luk i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.