Njoki pripadaju namirnicima koje su izuzetno popularne u raznim svjetskim kuhinjama jer su ukusne, jednostavne i mogu se kombinirati s najrazličitijim umacima i preljevima. Idealni su za pripremu brzog ručka, pogotovo ako se u nedostatku vremena za kuhanje, odlučite za već gotove, smrznute njoke iz vrećice.
Sastojci:
500 g njoka
1 kašika maslinovog ulja
pola nasjeckanog luka
1 čehno bijelog luka
2 šoljice nasjeckanih šampinjona
1/3 šoljice bijelog vina
pola šoljice vrhnja za kuhanje
malo svježe naribanog parmezana
so i biber
Priprema:
- Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo bibera i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju.
2. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju.
3. Zatim luku dodajte bijeli luk i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.