Laganija varijanta omiljenih okruglica bit će idealna za pripremu tokom radne sedmice. Poslužite ih uz tjesteninu, rižu ili pire krompir, pa uživajte u novoj omiljenoj kombinaciji okusa.

Sastojci:

1 luk

2 čehna bijelog luka

200 g šampinjona

1 konzerva bijelog graha

sok jednog limuna

2 kašike sjeckanog peršuna

1 šoljica prezle

prstohvat origana

maslinovo ulje

so, biber

umak od paradajza

lovorov list

Priprema:

1. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu sitno sjeckani luk pa dinstajte dok ne omekša.
2. Za to vrijeme nasjeckajte gljive, dodajte ih luku, a zatim ubacite i bijeli luk.

3. Dinstajte još kratko, dodajte origano i začinite soli i biberom.

4. Dodajte grah i limunov sok. Kuhajte oko dvije minute, pa maknite s vatre.

5. Mješavinu kratko ohladite, pa prebacite u blender. Blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.

6. Smjesu prebacite u posudu, dodajte sitno sjeckani peršun i prezlu, pa izradite smjesu rukama. Smjesa mora biti kompaktna i od nje bi se trebale moći napraviti okruglice.

7. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u prezlu, pa ih rasporedite po papiru za pečenje. Ubacite u pećnicu na 190 stepeni, na oko pola sata.

8. Dok se okruglice peku, u većoj posudi zagrijte umak od paradajza, dodajte mu lovorov list, so, biber, prstohvat šećera i druge začine po želji. Kad su okruglice gotove, ubacite ih u umak ili poslužite zasebno.