Jabuke rado jedemo tokom cijele godine. Njihova sezona upravo počinje i zašto ne biste porodicu počastili ukusnom pitom napravljenom na malo drugačiji način.
Sastojci za 6 osoba:
200 g kukuruznog brašna
220 g bijelog brašna
50 g sitno mljevenih badema
100 g šećera
80 g hladnog maslaca
1 jaje
1 žumance
prstohvat soli
Za nadjev:
470 g jabuka
50 g smeđeg šećera
25 g soka od narandže
korica nešpricane narandže
Za umak od čokolade:
150 g čokolade za kuhanje
Priprema:
1. Jabuke oguliti i narezati na komadiće te pomiješati sa šećerom, koricom i sokom narandže. Kuhati na laganoj vatri desetak minuta. Nakon isteka vremena prebaciti u drugu posudu i pustiti da se ohlade.
2. U drugoj posudi pomiješati sve tri vrste brašna i šećer te na kraju dodati maslac. Izraditi prstima, a na kraju umijesiti jaje i žumance. Tijesto će biti mrvičasto.
3. Kalup promjera 22 sm obložiti masnim papirom i na to staviti polovinu tijesta. Tijesto utisnuti pomoću kašike ili jednostavno prstima. Rasporediti jabuke i povrh rasporediti ostatak tijesta. Peći pola sata na 180 stepeni.
4. Čokoladu otopiti na pari i uz pomoć ukrasne vrećice dekorirati mlaki kolač. Poslužiti ohlađeno i čuvati 2 do 3 dana u frižideru.