Namaz od kozijeg sira i pečenog bijelog luka
Sastojci:
250 g svježeg kozijeg sira,
1 glavica bijelog luka,
2 grančice timijana,
so, biber,
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja.
Priprema:
- Napravite confit od bijelog luka: razdvojite čehna i ogulite vanjsku opnu, ali ostavite čehna u njihovim košuljicama. Stavite bijeli luk u vatrostalnu posudu, posolite, pobiberite i dodajte grančicu timijana. Prelijte maslinovim uljem i stavite u rernu na 140 stepeni na četrdeset minuta.
- Kada je bijeli luk sasvim mekan, izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi u ulju. Ohlađenom bijelom luku izvadite meso iz košuljica i izmiješajte ga s kozjim sirom, malo listića svježeg timijana i malo maslinovog ulja u kojem se luk pekao. Posolite i pobiberite po ukusu.
Namaz od patlidžana i paradajza
Sastojci:
4 patlidžana,
krupna so,
maslinovo ulje,
1 konzerva pelata,
kašičica smeđeg šećera, so,
4 čehna bijelog luka,
1 kašičica mljevene papričice,
pola kašičice ljute tucane papričice,
pola kašičice svježe mljevenog kumina,
3 kašike limunovog soka,
50 g pinjola,
1 grančica svježeg bosiljka.
Priprema:
- Odrežite vrh i dno patlidžana, a guljačem za povrće, nekoliko okomitih traka kože ogulite, a nekoliko ostavite. Narežite tako oguljene patlidžane na kolutove debele oko 1 cm. Namočite zatim patlidžane u hladnu slanu vodu (2 kašike krupne soli na litar vode) i ostavite najmanje pola sata, kako bi patlidžani pustili gorke sokove. Isperite ih i dobro osušite.
- Zagrijte malo maslinovog ulja na tavi i ispržite patlidžane dok nisu zlatni s obje strane te ih pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru. Na još malo maslinovog ulja dinstajte pelate sa malo šećera i soli oko pet minuta, a zatim dodajte patlidžane, bijeli luk, papričice i kumin.
- Nastavite dinstati, miješajući, dok sva tekućina ne ispari. Dodajte limunov sok i eventalno još malo soli i ostavite da se ohladi. Kad se ohladila, protisnite smjesu kroz mašinu za mljevenje mesa.
- Na suhoj tavi, tostirajte pinjole dok nisu zlatne boje i zajedno sa listićima svježeg bosiljka, umiješajte ih u samljevene patlidžane.
Namaz od pečenih paprika
Sastojci:
200 g pečenih paprika (očišćenih),
50 g lješnika,
2 kriške hljeba,
2 čehna bijelog luka,
1/2 kašičice čilija,
2-3 kašike sirćeta,
so,
75 ml djevičanskog maslinova ulja.
Priprema:
- Lješnike tostirajte u rerni na 180 stepeni, osam do deset minuta. Dok su još vrući stavite ih u čistu kuhinjsku krpu i dobro istrljajte da skinete što više kožice.
- Kriške hljeba premažite maslinovim uljem i prepecite u rerni na 180 stepeni desetak minuta.
- U blenderu miksajte čili, lješnike, prepečeni hljeb, bijeli luk, papričicu, sirće i so. Miksajući, dodavajte maslinovo ulje dok ne dobijete željenu gustoću.
Hummus
Sastojci:
200 g slanutka,
150 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
2 kašike susama,
3 čehna bijelog luka,
sok od 1 limuna,
so i biber,
susam,
sjemenke crnog kima,
paprika za posipanje.
Priprema:
- Namočite slanutak preko noći u hladnoj vodi. Drugi dan ga kuhajte oko jedan sat dok ne bude mekan.
- Na tavi tostirajte sjemenke susama,dok ne dobiju zlatnu boju. Ohlađeni slanutak izmiksajte s malo vode u kojoj se kuhao, bijelim lukom, susamom, limunom i maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Prije posluživanja, pospite humus s malo susama, crnog kima i paprike.
Pašteta od lososa
Sastojci:
250 g filea svježeg lososa, bez kože i kostiju,
morska so,
125 g maslaca,
3 glavice ljutike,
50 ml bijelog suhog vina,
125 g dimljenog lososa,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike limunovog soka,
svježe mljeveni biber,
pola kašičice svježe mljevenog muškatnog orašćića,
so,
50 g maslaca.
Priprema:
- Razrežite losos na 4 dijela. Lagano ga posolite i ostavite na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. U međuvremenu dinstajte ljutiku na malo maslaca, dok ne omekša, ali da ne dobije boju. Dodajte komade svježeg lososa i podlijte vinom. Kad vino zakuha, poklopite i kuhajte dok riba ne posvijetli, oko pet minuta.
- Maknite s vatre, razmrvite viljuškom i dobro pomiješajte s mljevenim lukom. Razmekšajte ostatak maslaca valjkom za tijesto, a zatim ga narežite na komadiće. Stavite dinstani losos, dimljeni losos i maslac u blender i kratko uključite aparat dok se sastojci ne pomiješaju.
- Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i muškatni orašćić i opet kratko promiješajte u blenderu. Raspodijelite paštetu u više manjih posudica ili jednu veću i prelijte maslacem. Ostavite da se stisne u frižideru najmanje 24 sata.