Pečeni krompir odličan je prilog mesnim jelima ili onima od ribe, a uz odgovarajuću salatu može se pretvoriti i u glavno jelo kojem niko neće odoljeti.
Sastojci:
1,5 kg krompira
70 g svježeg peršuna
3 čehna bijelog luka
70 ml maslinovog ulja
2 kašike maslaca
1 limun
so i biber po želji
Priprema:
- Ogulite i očistite krompire, pa ih narežite na kocke jednake veličine i skuhajte.
- U maloj zdjeli pomiješajte nasjeckani peršun i bijeli luk.
- Ocijedite vodu od kuhanog krompira.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte prosušene krompire te ih povremeno protresite. Krompire pecite oko pet minuta dok korica ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- U krompire dodajte kombinaciju bijelog luka i peršuna, dobro promiješajte da se sljube okusi i pustite da aromatiziraju krompire jednu do dvije minute. Nakon toga dodajte maslac, posolite i pobiberite po želji.
- Kad su krompiri gotovi, preko njih naribajte koricu jednog manjeg limuna.