Ukoliko ste ljubitelj đumbira, vjerujemo da će vam se svidjeti i u ovoj alkoholnoj verziji.

Za oko 700 ml likera potrebno vam je:

60 g korijena đumbira

po želji 1 mahuna vanilije

100 g šećera

350 ml vode

po želji 1 limun ili narandža

350 ml votke ili vinjaka

Priprema:

1. Đumbir ogulite i narežite na tanke kriške.

2. Ako je upotrebljavate, mahunu vanilije prerežite po dužini pa sastružite sjemenke iz unutrašnjosti. U lonac stavite đumbir, vaniliju (ako je dodajete), šećer i vodu. Kad zakipi, smanjite vatru te kuhajte dok se šećer ne rastopi, a đumbir omekša, otprilike 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

3. Ako ih želite dodati, limun ili narandžu dobro operite pa naribajte njihovu koricu. Dodajte ih prokuhanim sastojcima, sve ulijte u teglu, dolijte votku ili vinjak, dobro zatvorite te ostavite da odstoji jedan dan.

4. Sljedeći dan izvadite mahunu vanilije ako ste je dodali pa ostavite da mješavina odstoji još jedan dan. Potom je kroz fino cjedilo procijedite u bocu i prije no što probate liker, ostavite ga da odstoji još jedan dan. Vanilija i/ili korica limuna ili narandže obogatit će okus likera, no želite li da više do izražaja dođe okus đumbira, liker pripremite bez dodataka.