Sastojci:

1 kg tune (narezane na odreske).

Za marinadu:

pola litra vode,

50 ml jabukovog sirćeta,

biber u zrnu,

lovorov list,

2 kašičice biljnog začina,

so,

2 grančice ruzmarina,

1 limun,

100 ml maslinovog ulja.

Priprema:

  1. Odreske tune operite, očistite od kožice i pažljivo odstranite kost. Kuhajte ih u proključaloj vodi kojoj ste dodali sirće, biber, lovor, biljni začin i so, pa nastavite to raditi na laganoj vatri 10 minuta.
  2. U vatrostalnu posudu slažite red tune, zatim listove lovora, ruzmarin i kriške limuna, pa nastavite tako dok ne potrošite svu tunu. Prelijte procijeđenom vodom u kojoj se kuhala riba tako da je prekrije, zatim zalijte uljem toliko da prekrije tunu.
  3. Poklopljeno čuvajte na hladnom mjestu, u frižideru i do sedam dana. Poslužite s kuhanom blitvom ili drugim povrćem.