Sastojci:

500 g pilećeg mesa,

2 glavice crnog luka,

4 veze peršuna,

3 kašičice soli,

pola kašičice bibera,

malo šafrana,

90 ml maslinovog ulja,

3 mrkve,

bijela rotkva,

tikvica,

zelena i crvena paprika,

kašika cimeta,

kašičica svježeg ili mljevenog đumbira,

900 ml vode,

350 g kuskusa,

100 g hurmi,

30 g šećera,

260 g obarenih leblebija.

00

  1. Listove peršuna i crni luk sitno isjeckajte. Isječenu piletinu dinstajte 10 minuta na 40 ml ulja i s dvije kašičice soli, biberom i šafranom.
  2. Dok se meso dinsta, isjeckajte povrće na komade veličine zalogaja. Stavite kuskus u jednu zdjelu i dodajte kašičicu soli i preostalo ulje, pa sve dobro protrljajte između dlanova. Prelijte sa 350 ml vode i ostavite da stoji.
  3. Isjeckano povrće, cimet, đumbir i 550 ml vode dodajte mesu i dinstajte još 15 minuta. Na kraju dodajte hurme, šećer, obarene leblebije i isjeckani peršun. Na posudu u kojoj se dinsta meso i povrće stavite odgovarajuću posudu za kuhanje na pari i u nju sipajte ocijeđeni kuskus. Poklopite i sve zajedno dinstajte još 10 minuta.
  4. Kuskus stavite u posudu za serviranje i prelijte ga dinstanim mesom i povrćem. Vodite računa da ima dosta safta. Kuskus upija tečnost i, ako nema dosta safta, jelo ostaje suho.