Sastojci:
500 g pilećeg mesa,
2 glavice crnog luka,
4 veze peršuna,
3 kašičice soli,
pola kašičice bibera,
malo šafrana,
90 ml maslinovog ulja,
3 mrkve,
bijela rotkva,
tikvica,
zelena i crvena paprika,
kašika cimeta,
kašičica svježeg ili mljevenog đumbira,
900 ml vode,
350 g kuskusa,
100 g hurmi,
30 g šećera,
260 g obarenih leblebija.
00
- Listove peršuna i crni luk sitno isjeckajte. Isječenu piletinu dinstajte 10 minuta na 40 ml ulja i s dvije kašičice soli, biberom i šafranom.
- Dok se meso dinsta, isjeckajte povrće na komade veličine zalogaja. Stavite kuskus u jednu zdjelu i dodajte kašičicu soli i preostalo ulje, pa sve dobro protrljajte između dlanova. Prelijte sa 350 ml vode i ostavite da stoji.
- Isjeckano povrće, cimet, đumbir i 550 ml vode dodajte mesu i dinstajte još 15 minuta. Na kraju dodajte hurme, šećer, obarene leblebije i isjeckani peršun. Na posudu u kojoj se dinsta meso i povrće stavite odgovarajuću posudu za kuhanje na pari i u nju sipajte ocijeđeni kuskus. Poklopite i sve zajedno dinstajte još 10 minuta.
- Kuskus stavite u posudu za serviranje i prelijte ga dinstanim mesom i povrćem. Vodite računa da ima dosta safta. Kuskus upija tečnost i, ako nema dosta safta, jelo ostaje suho.