Ovi keksići se veoma lako pripremaju, a izborom različitih modli možete dobiti i razne oblike slanih grickalica

Sastojci:

100 g pirova brašna

100 g heljdina brašna

1 kašičica psylliuma u prahu (ljuskice dobivene od sjemena indijskog trputca)

1 kašičica soli

malo svježe mljevenog bibera

na vrh noža sode bikarbone

110 g maslaca

1 jaje

bijeli i crni susam za posipanje

Priprema:

  1. Pomiješajte obje vrste brašna, psyllium, so, biber i sodu bikarbonu. Dodajte hladni maslac koji ste narezali na listiće i jedno jaje te brzo zamijesite tijesto.
  2. Tijesto formirajte u disk, omotajte ga folijom i stavite ga u frižider na pola sata. Ohlađeno prebacite na pobrašnjenu površinu te ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm.
  3. Pomoću male čaše izrežite kružne oblike i posložite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
  4. Svaki keks pospite s malo crnog i bijelog susama te ih potapkajte mokrim rukama kako bi se susam zalijepio. Pecite ih desetak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.