Ovi keksići se veoma lako pripremaju, a izborom različitih modli možete dobiti i razne oblike slanih grickalica
Sastojci:
100 g pirova brašna
100 g heljdina brašna
1 kašičica psylliuma u prahu (ljuskice dobivene od sjemena indijskog trputca)
1 kašičica soli
malo svježe mljevenog bibera
na vrh noža sode bikarbone
110 g maslaca
1 jaje
bijeli i crni susam za posipanje
Priprema:
- Pomiješajte obje vrste brašna, psyllium, so, biber i sodu bikarbonu. Dodajte hladni maslac koji ste narezali na listiće i jedno jaje te brzo zamijesite tijesto.
- Tijesto formirajte u disk, omotajte ga folijom i stavite ga u frižider na pola sata. Ohlađeno prebacite na pobrašnjenu površinu te ga razvaljajte na debljinu 0,5 cm.
- Pomoću male čaše izrežite kružne oblike i posložite ih u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
- Svaki keks pospite s malo crnog i bijelog susama te ih potapkajte mokrim rukama kako bi se susam zalijepio. Pecite ih desetak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stepeni.