Ćufte se mogu poslužiti uz bilo koju tjesteninu i paradajz sosom. Zanimljive i nekako razigrane predstavljaju čest ručak u mnogim domovima. Međutim, došlo je vrijeme da se taj recept malo poboljša i upotpuni.
Sastojci:
400 g mljevenog mesa
50 g peršuna
100 g prezle
1 jaje
pola male kašike crvene paprike
1 mala kašika soli
Za punjenje:
220 g kremastog sira
200 g narendane mocarele
50 g blanširanih listova spanaća
1 kašika bijelog luka u prahu
Za preljev:
400 ml gotovog sosa od paradajza
400 g tjestenine
Priprema:
1. U jednu zdjelu ubacite mljeveno mesi, jaje, sitno isjeckan peršun, prezlu, so i papriku i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine i dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Rukama izdvajajte i pravite kuglice od mesa, veličine oko 5 centimetara. Zatim u drugoj posudi napravite punjenje, tako što ćete pomiješati kremasti sir sa mocarelom, blanširanim spanaćem i bijelim lukom u prahu. Napravite mjesta u sredini svake mesne kuglice i ubacujte u nju kremasti namaz.
3. Na umjerenoj temperaturi propržite kuglice oko jedan minut, pa im zatim dodajte preljev. Miješajte sve i ne sklanjajte sa ringle dok se ćufte skroz ne isprže. Trebat će vam oko 15 minuta.
4. Kada su ćufte gotove, dodajte ih na tjesteninu koju ste prethodno stavili na tanjir.