Sastojci:

500 g brašna,

1 vrećica instant suhog kvasca,

1 kašika šećera,

1 kašičica soli,

1 jaje,

250-300 ml mlijeka,

50 g maslaca,

9 hrenovki.

Za premaz:

1 jaje,

1 kašičica maslinovog ulja,

2 mlada luka.

Za posipanje:

2 kašičice susama.

Priprema:

  1. U posudu dodati brašno, kvasac, šećer, so, jaje i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto.
  2. Dodati otopljeni maslac i ponovo zamijesiti. Tijesto mora biti glatko i odvajati se od zidova posude.
  3. Tijesto prekriti i ostaviti na toplom da se volumen udvostruči (30-45 minuta).
  4. Dignuto tijesto promijesiti i podijeliti na devet jednakih loptica i ostaviti ih kratko da stoje.
  5. Svaku lopticu razvaljati u kvadrat širine hrenovke, na svaku staviti po jednu hrenovku, umotati je u tijesto, prerezati četiri puta na jednake veličine. Paziti da tijesto ne prerežete skroz do kraja.
  6. Uzeti prvi i zadnji kraj pa prebaciti jedan preko drugog.
  7. Presječene krajeve okrenuti prema gore da se vide hrenovke). Preostala tri kraja ostaju na mjestu, samo ih preokrenite, tako da se vide hrenovke. Na kraju ćete dobiti oblik cvijeta.
  8. Složiti ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti na toplom oko 20 minuta da se tijesto digne.
  9. Cvjetove premazati pripremljenim smjesom i posuti susamom.
  10. Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
  11. Za premaz: Umutiti jaje s maslinovim uljem, a mladi luk narezati na tanke kolutiće.

Posluživanje: Cvjetove poslužiti tople.