Sastojci za podlogu:

28 komada Oreo keksa,

100 g maslaca.

Krema:

200 g bijele čokolade,

500 ml vrhnja za šlag,

500 g mascarponea,

80 g šećera u prahu,

1 kašika arome vanilije,

1 vrećica mljevene želatine,

sok od pola narandže,

10 komada Oreo keksa,

4 kašičice hladne vode za želatinu.

Ukrašavanje:

16 komada Oreo keksa,

100 ml vrhnja za šlag.

Priprema:

  1. Usitniti Oreo kekse u blenderu ili štapnim mikserom. Otopiti maslac i dodati ga u kekse. Dobro izmiješati smjesu. Kalup premazati uljem (i dno i stijenke). Smjesu prstima utisnuti u dno kalupa za tortu (promjer 26 cm). Staviti kalup u frižider dok se radi krema od sira.
  2. U posudi pomiješati mascarpone sir i šećer prahu. Nekoliko minuta sve lagano miješati mikserom. U smjesu dodati aromu vanilije i iscijeđeni sok od narandže. Sve promiješati. Želatinu pomiješati s hladnom vodom. Ostaviti 10-ak minuta dok ne nabubri, pa smjesu zagrijati (ne smije zakuhati) da se želatina rastopi.
  3. Na pari otopiti bijelu čokoladu. U slatko vrhnje sobne temperature dodati otopljenu bijelu čokoladu i izmiješati. U smjesu vrhnja i čokolade dodati želatinu i izmiješati. Sjediniti pripremljene kreme od sira i vrhnja. Narezati Oreo kekse ili ih grublje zdrobiti rukama te ubaciti u kremu. Ručno promiješati. Izliti kremu na ohlađenu podlogu od Oreo keksa.
  4. Staviti da se ohladi preko noći. Sutradan 8 komada Oreo keksa odvojiti od kreme i samljeti ih. Dok su još stijenke kalupa na njemu, posuti tortu samljevenim keksima. Otvoriti stijenke kalupa i maknuti ih. Napraviti čvrsti šlag za ukrašavanje i pomoću šprice napraviti postolja u koja se stavi preostalih 8 Oreo keksa prije rezanja i posluživanja.