Sastojci:
60 g višenamjenskog brašna,
20 g kakaa,
1 kašičica praška za pecivo,
30 g naribane tamne čokolade,
4 jaja,
60 g šećera,
250 ml slatkog vrhnja,
2 kašike šećera,
1 šolja svježih jagoda izrezanih na kockice,
šećer u prahu.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 200 stepeni. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje dimenzija 38×25 cm.
- U zdjelu dodajte jaja i šećer. Počnite miksati na laganoj brzini i polako povećajte brzinu. Miksajte 3 do 4 minute dok ne dobijete čvrstu smjesu.
- Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i naribanu čokoladu. Dodajte jaja i sve dobro izmiješajte.
- Ravnomjerno rasporedite tijesto u pripremljen pleh za pečenje i pecite 6 do 7 minuta. Pustite da se malo ohladi.
- U međuvremenu, pospite šećer u prahu na čistu kuhinjsku krpu. Stavite biskvit na šećer u prahu i zamotajte u roladu zajedno s krpom.
- Kada se kolač potpuno ohladi, mikserom umutite slatko vrhnje. Dodajte 2 kašike šećera i nastavite miješati mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg.
- Odmotajte roladu i ravnomjerno razmažite šlag na biskvit. Pospite nasjeckanim jagodama. Zamotajte roladu i ohladite u frižideru prije posluživanja. Pospite roladu šećerom ili je prelijte rastopljenom čokoladom i poslužite sa svježim voćem.