Sastojci:

60 g višenamjenskog brašna,

20 g kakaa,

1 kašičica praška za pecivo,

30 g naribane tamne čokolade,

4 jaja,

60 g šećera,

250 ml slatkog vrhnja,

2 kašike šećera,

1 šolja svježih jagoda izrezanih na kockice,

šećer u prahu.

Priprema:

  1. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje dimenzija 38×25 cm.
  2. U zdjelu dodajte jaja i šećer. Počnite miksati na laganoj brzini i polako povećajte brzinu. Miksajte 3 do 4 minute dok ne dobijete čvrstu smjesu.
  3. Pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo i naribanu čokoladu. Dodajte jaja i sve dobro izmiješajte.
  4. Ravnomjerno rasporedite tijesto u pripremljen pleh za pečenje i pecite 6 do 7 minuta. Pustite da se malo ohladi.
  5. U međuvremenu, pospite šećer u prahu na čistu kuhinjsku krpu. Stavite biskvit na šećer u prahu i zamotajte u roladu zajedno s krpom.
  6. Kada se kolač potpuno ohladi, mikserom umutite slatko vrhnje. Dodajte 2 kašike šećera i nastavite miješati mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg.
  7. Odmotajte roladu i ravnomjerno razmažite šlag na biskvit. Pospite nasjeckanim jagodama. Zamotajte roladu i ohladite u frižideru prije posluživanja. Pospite roladu šećerom ili je prelijte rastopljenom čokoladom i poslužite sa svježim voćem.