Sastojci za tijesto:
1 jaje,
2 dl mlijeka,
2 dl mineralne vode,
so,
250 g pšeničnog brašna.
Fil:
400 g mljevenog mesa,
400 g pelata,
1 mrkva,
1 luk,
3 kašike pasiranog paradajza,
2 čehna bijelog luka,
so,
1 dl bijelog vina,
biber,
2 kašike gustina,
origano,
ruzmarin,
list bosiljka.
Priprema:
- Od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli napravite smjesu za palačinke. Pustite neka malo odstoji ispecite palačinke.
- Izrendajte mrkvu, sitno nasjeckajte luk i popržite na maslinovom ulju. Nakon deset minuta dodajte mljeveno meso, a nakon još desetak minuta dodajte pelat, pire od paradajza, posolite, pobberite i dinstajte 30 minuta poklopljeno na laganoj vatri.
- Pred kraj zalijte vinom, umiješajte nasjeckani peršun i začine. Prema potrebi zgusnite gustinom.
- Kad se smjesa ohladi, filujte njome palačinke. Možete ih poslagati u dublju zdjelu za pečenje i zapeći još kratko u rerni na 220 stepeni.