Sastojci za tijesto:

 

1 jaje,
2 dl mlijeka,
2 dl mineralne vode,
so,
250 g pšeničnog brašna.

 

Fil:

 

400 g mljevenog mesa,

400 g pelata,
1 mrkva,
1 luk,
3 kašike pasiranog paradajza,

2 čehna bijelog luka,
so,
1 dl bijelog vina,
biber,

2 kašike gustina,
origano,
ruzmarin,
list bosiljka.

 

Priprema:

 

  1. Od jaja, brašna, mlijeka, mineralne vode i malo soli napravite smjesu za palačinke. Pustite neka malo odstoji ispecite palačinke.

 

  1. Izrendajte mrkvu, sitno nasjeckajte luk i popržite na maslinovom ulju. Nakon deset minuta dodajte mljeveno meso, a nakon još desetak minuta dodajte pelat, pire od paradajza, posolite, pobberite i dinstajte 30 minuta poklopljeno na laganoj vatri.

 

  1. Pred kraj zalijte vinom, umiješajte nasjeckani peršun i začine. Prema potrebi zgusnite gustinom.

 

  1. Kad se smjesa ohladi, filujte njome palačinke. Možete ih poslagati u dublju zdjelu za pečenje i zapeći još kratko u rerni na 220 stepeni.