Sastojci:
500 g patlidžana,
180 g mljevenog mesa,
160 g riže,
100 g paradajza,
50 g luka,
30 g parmezana,
40 g maslinovog ulja,
1 dl soka od paradajza,
1 jaje,
2 čehna bijelog luka,
listići peršuna,
so, biber.
Priprema:
- Patlidžane operite, prepolovite, izdubite sredinu, kratko prokuhajte i ohladite. Komade koje ste izdubili kratko prokuhajte, ohladite i sitno isjeckajte. Pomiješajte ih sa sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunom.
- Ogulite dva paradajza, izvadite sjemenke i sitno isjeckajte. Luk isjeckajte i dinstajte na ulju.
- U posebnoj posudi istucite jedno jaje, dodajte komadiće patlidžana s bijelim lukom i peršunom, ribani sir, sjeckani paradajz, meso, so i biber. Dobro izmiješajte i smjesom napunite patlidžane. Patlidžane složite u posudu, polijte s malo soka od paradajza, pokrijte i dinstajte na laganoj vatri. Podlijevajte vodom dok ne bude pečen.