Sastojci: 

500 g patlidžana,

180 g mljevenog mesa,

160 g riže,

100 g paradajza,

50 g luka,

30 g parmezana,

40 g maslinovog ulja,

1 dl soka od paradajza,

1 jaje,

2 čehna bijelog luka,

listići peršuna,

so, biber.

Priprema:

  1. Patlidžane operite, prepolovite, izdubite sredinu, kratko prokuhajte i ohladite. Komade koje ste izdubili kratko prokuhajte, ohladite i sitno isjeckajte. Pomiješajte ih sa sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunom.
  2. Ogulite dva paradajza, izvadite sjemenke i sitno isjeckajte. Luk isjeckajte i dinstajte na ulju.
  3. U posebnoj posudi istucite jedno jaje, dodajte komadiće patlidžana s bijelim lukom i peršunom, ribani sir, sjeckani paradajz, meso, so i biber. Dobro izmiješajte i smjesom napunite patlidžane. Patlidžane složite u posudu, polijte s malo soka od paradajza, pokrijte i dinstajte na laganoj vatri. Podlijevajte vodom dok ne bude pečen.