Pečena bundeva sa medom, bijelim lukom i ljekovitim biljem je jednostavno, ali veoma ukusno jelo koje može biti odličan dodatak mesu. Bundeva je pristupačan i ukusan proizvod. Od nje se mogu pripremiti mnoga ukusna jela, dok kao pečena zadržava sva korisna svojstva.

Sastojci:

800 grama bundeve

3 kašike meda

limunov sok

40 grama putera

2 čehna bijelog luka

suho italijansko bilje

so i biber po ukusu

nekoliko grančica majčine dušice

Priprema:

1. Bundevu temeljno oprati, oguliti, ukloniti sjemenke i isjeći na deblje komade. U posudu pomiješajte med sa rastopljenim puterom i sokom od limuna. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i sušeno bilje.

2. Rernu pećnice zagrijati na 180 stepeni. Kriške bundeve stavite na pleh za pečenje i uz pomoć četkice pažljivo premažite mješavinom od meda sa puterom i bijelim lukom. Posolite, dodajte malo bibera, stavite u pećnicu i pecite 35 minuta.

3. Kada je bundeva mekana, dodajte grančice majčine dušice i pecite još 5 minuta.