Sastojci:
1 teleća koljenica s kostima (oko 2 kg),
so i biber,
3 paradajza,
2 mrkve,
pola limuna,
1 kg mladog krompira,
1 kašika maslinovog ulja,
2 čehna bijelog luka,
1,25 dl bijelog vina (po želji),
supa za dolijevanje,
2,5 dl teleće supe,
90 g hladnog maslaca.
Priprema:
- Teleću koljenicu natrljati solju i biberom.
- Oprani paradajz i limun narezati na kriške.
- Mrkve oguliti i narezati na manje komade, a mladi krompir oprati pod mlazom vode.
- Rernu zagrijati na 180 stepeni.
- U tepsiji na ugrijanom maslinovom ulju sa svih strana popeći meso. Uz meso dodati pripremljeno povrće, narezani limun i bijeli luk u ljusci pa pečenje nastaviti u rerni. Nakon 30 minuta doliti bijelo vino.
- Meso tokom pečenja nekoliko puta okrenuti te po potrebi dolijevati malo supe. Pola sata prije kraja pečenja uz meso složiti i oprani mladi krompir s korom.
- Nakon dva sata pečenja teleću koljenicu izvaditi i odložiti na toplo mjesto. Meso bi se uz pomoć kašike trebalo lagano skidati s kosti.
- Umak koji je preostao nakon pečenja prokuhati s telećom supom. Poboljšati ga hladnim maslacem.
- Iz umaka izvaditi bijeli luk i limun.
- Očišćeno meso poslužiti uz pečeni krompir pa sve preliti pripremljenim umakom.