Sastojci:

1 teleća koljenica s kostima (oko 2 kg),

so i biber,

3 paradajza,

2 mrkve,

pola limuna,

1 kg mladog krompira,

1 kašika maslinovog ulja,

2 čehna bijelog luka,

1,25 dl bijelog vina (po želji),

supa za dolijevanje,

2,5 dl teleće supe,

90 g hladnog maslaca.

Priprema:

  1. Teleću koljenicu natrljati solju i biberom.
  2. Oprani paradajz i limun narezati na kriške.
  3. Mrkve oguliti i narezati na manje komade, a mladi krompir oprati pod mlazom vode.
  4. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
  5. U tepsiji na ugrijanom maslinovom ulju sa svih strana popeći meso. Uz meso dodati pripremljeno povrće, narezani limun i bijeli luk u ljusci pa pečenje nastaviti u rerni. Nakon 30 minuta doliti bijelo vino.
  6. Meso tokom pečenja nekoliko puta okrenuti te po potrebi dolijevati malo supe. Pola sata prije kraja pečenja uz meso složiti i oprani mladi krompir s korom.
  7. Nakon dva sata pečenja teleću koljenicu izvaditi i odložiti na toplo mjesto. Meso bi se uz pomoć kašike trebalo lagano skidati s kosti.
  8. Umak koji je preostao nakon pečenja prokuhati s telećom supom. Poboljšati ga hladnim maslacem.
  9. Iz umaka izvaditi bijeli luk i limun.
  10. Očišćeno meso poslužiti uz pečeni krompir pa sve preliti pripremljenim umakom.