Mirisne pečene jabuke sa brusnicama, orasima i cimetom je ukusan i zdrav domaći dezert za vaše najmilije. Za pripremu pečenih jabuka izaberite jake plodove srednje veličine, slatke ili kisele sorte. Količinu meda kojom ćete zasladiti jabuke možete prilagoditi sami.

Sastojci:

6 jabuka

250 grama brusnica

50 grama oraha

pola limuna

med

cimet

2 zvjezdice anisa

100 ml vode

šećer u prahu

Priprema:

  1. Stavite brusnice u posudu, dodajte narendanu limunovu koru, cimet i sjeckane orahe i promiješajte. Izrežite vrh jabuke i nježno uklonite jezgro. Rernu pećnice zagrijati na 180 stepeni.
  2. U posudu za pečenje postavite jabuke i popunite ih mješavinom od brusnica i oraha. Sipajte u svaku jabuku kašičicu meda i pokrijte je rezanim poklopcima. Zalijte vodom i dodajte anis.
  3. Pecite jabuke 30-40 minuta.
  4. Pripremljene jabuke ostavite da se ohlade i zasladite šećerom u prahu.