600 gr tikvica 

80 gr luka

200 gr crvene svježe paprike

2 čehne bijelog luka

kašika pinjola

kašikana rezanog kopra

kašika vegete

2-3 kašike maslinovog ulja

Za preliv:

2 kašike jabučno sirćeta

2 kašike vode

šećer

biber

Turska kuhinja ujedinjuje elemente Mediterana i egzotičnog istoka. Pečene tikvice u hladnjaku mogu stajati 5-6 dana, a priložite li ih pljeskavicama ili pečenim odrescima, bit će to pun pogodak.

Na maslinovom ulju kratko popecite luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.

Dodajte pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i vegetu. Promiještajte i dinastajte pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.

Posebno kratko prokuhajte sirće, šećer, i vodu, prelijte preko tikvica i malo promiješajte.

Tikvice stavie u vatrostalnu posudu i zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni C oko 15 minuta.

Zapečene tikvice posipajte narezanim koprom i poslužite kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.

Savjet: Tikvice pripremljene na ovaj način možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana.