Sastojci:
1 kg mladih kopriva,
2 kašike projinog brašna,
1 dl ulja,
1 jaje,
1 kašičica hrena,
1 čaša kisele pavlake,
1 kašičica crvene paprike,
1 glavica crnog luka,
so po ukusu.
Priprema:
- Vrhove mladih kopriva očistite, operite i skuhajte u slanoj vodi, potom ocijedite i sitno isjeckajte ili ispasirajte u blenderu.
- U šerpi u kojoj ćete kuhati čorbu zagrijte ulje i na njemu izdinstajte sitno isjeckani crni luk, dodajte dvije kašike projinog brašna, pa i njega kratko propržite. Sipajte crvenu papriku, dobro promiješajte, ubacite koprivu i opet promiješajte, nalijte oko 2 l vode, posolite i kuhajte 15 minuta na umjerenoj temperaturi.
- Sklonite sa ringle, dodajte hren i začinite umućenim jajetom. Služite odmah dok je vruće, a u svaku porciju dodajte kašiku kisele pavlake.