Sastojci:

 

650 g telećeg buta.

 

Za premaz:

 

35 g smeđeg šećera,

1 kašika ljutog umaka,

25 ml soja umaka,

25 ml balzamičnog sirćeta,

50 ml vode.

 

Za prilog:

 

150 g svježih krastavaca,

50 g ljubičastog luka,

1 limeta,

so, biber, ulje.

 

 

Priprema:

 

  1. Meso narežite na kockice i stavite u dublju posudu. Posolite meso te mu dodajte pola kašike ulja. Sve dobro pomiješajte i ostavite meso da se marinira.

 

  1. U manjoj tavu pomiješajte smeđi šećer, ljuti umak, soja umak, biber, sirće i vodu. Zakuhajte umak na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite na najmanje i pustite da se umak reducira na željenu gustoću.

 

  1. Marinirane komade mesa nabodite na drvene ili metalne ražnjiće. ožete ih gusto nizati pošto će se meso prilikom pečenja malo skupiti.

Posložite ražnjiće u pleh pa ga prekrijte aluminijskom folijom. Pecite ih 15 minuta u zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Nakon 15 minuta maknite foliju, sa svih strana premažite ražnjiće pikantnim premazom i vratite ih u rernu. Ovaj puta bez folije.

 

  1. Nakon 10 minuta ponovo ih izvadite, okrenite i premažite preostalim premazom i vratite zadnji put u rernu na dodatnih 5-10 minuta, dovoljno da se premaz počne karamelizirati. Pikantne ražnjiće poslužite sa salatom od svježih krastavaca, ljubičastog luka i soka od limete.