Pileća supa s rezancima je utješno jelo s brojnim zdravstvenim blagodatima koje se naročito preporučuje osobama koje su prehlađene ili imaju gripu, tvrde nutricionisti. Piletina je odličan izvor bjelančevina bez kojih je život nemoguć. One grade sve mišiće u tijelu, te ubrzavaju oporavak od sezonskih bolesti.
Sastojci:
1 pile oko 1 kilograma
4 velike mrkve
4 stapke celera
1 veliki luk
voda
so i biber po želji
svježi peršun
Priprema:
- U veliki lonac stavite cijelo pile i lonac ispunite hladnom vodom do samog ruba.
- U lonac stavite polovice očišćene mrkve, luka i celera.
- Na umjerenoj vatri kuhajte sve zajedno dok se piletina ne skuha, odnosno dok se meso ne počne odvajati od kosti, otprilike 2,5 sati.
- Tokom kuhanja kašikom pokupite višak pileće masnoće s vrha lonca.
- Piletinu i povrće izvadite iz supe, a supu procijedite kroz gazu.
- Meso odvojite od kosti i natrgajte, a povrće nasjeckajte na sitne komade.
- Sve vratite u supu, posolite i pobiberite po želji, dodajte nasjeckani peršun te poslužite toplo.