Sastojci:
3 – 4 kašike ulja
800 g piletine (batak, zabatak, pileća prsa)
2 kašičice začina
150 g luka
250 g svježeg paradajza
300 g svježe paprike
500 ml vode
1 povrtna kocka
350 g riže
200 ml soka od paradajza
Za posipanje:
1 kašika nasjeckanog peršuna
Priprema:
- Na zagrijanom ulju popeći pileće meso, posuti začinom, podliti s malo vode i dinstati oko 15 minuta.
- Meso izvaditi iz posude i staviti na toplo mjesto.
- Na istoj masnoći popeći nasjeckani luk i kratko ga prodinstati. Dodati paradajz narezan na kockice, a zatim i papriku narezanu na veće kocke i zajedno dinstati oko 10 minuta.
- U drugoj posudi prokuhati vodu, dodati kocku i kuhati 1-2 minute.
- Na pleh rasporediti rižu, po riži pripremljenu piletinu, dinstano povrće i zaliti mesnom supom, sokom od paradajza koji ste pripremili od kocki.
- Ovako pripremljenu rižu peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Posluživanje: Pečenu rižu posuti nasjeckanim peršunom i poslužiti toplu uz zelenu salatu.