Sastojci:

 

2 šoljice brašna,

125 g maslaca,

1/3 šoljice šećera,

jaje,

šlag pjena.

 

Fil od jabuke:

 

1,25 kg jabuka (oguljenih i narezanih na tanke kriške),

1/4 šoljice šećera,

1/4 kašičice cimeta,

2 kašike soka od limuna.

 

Priprema:

 

  1. Pomiješati brašno, maslac i šećer te miksati dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodati žumanac i 1/4 šoljice hladne vode, pa miješati dok ne dobijete tijesto.
  2. Mijesiti i staviti u frižider pola sata.
  3. Napraviti fil od jabuka – u tavu staviti jabuke i dodati 1/3 šoljice hladne vode. Prokuhati i pustiti da krčka sedam minuta. Ocijediti i vratiti jabuke u tavu, dodati šećer, cimet i limunov sok te ostaviti sa strane.
  4. Zagrijati rernu na 180 stepeni i pouljiti posudu za pečenje, 2/3 količine tijesta razvaljati oblik kruga, filovati i premazati rub bjelancem.
  5. Prekriti ostatkom tijesta i zalijepiti rubove.
  6. Razrezati na dva mjesta na vrhu, premazati ostatkom bjelanca i peći od 40 do 45 minuta. Poslužiti sa šlagom.