Sastojci:
2 šoljice brašna,
125 g maslaca,
1/3 šoljice šećera,
jaje,
šlag pjena.
Fil od jabuke:
1,25 kg jabuka (oguljenih i narezanih na tanke kriške),
1/4 šoljice šećera,
1/4 kašičice cimeta,
2 kašike soka od limuna.
Priprema:
- Pomiješati brašno, maslac i šećer te miksati dok ne dobijete brašnastu smjesu. Dodati žumanac i 1/4 šoljice hladne vode, pa miješati dok ne dobijete tijesto.
- Mijesiti i staviti u frižider pola sata.
- Napraviti fil od jabuka – u tavu staviti jabuke i dodati 1/3 šoljice hladne vode. Prokuhati i pustiti da krčka sedam minuta. Ocijediti i vratiti jabuke u tavu, dodati šećer, cimet i limunov sok te ostaviti sa strane.
- Zagrijati rernu na 180 stepeni i pouljiti posudu za pečenje, 2/3 količine tijesta razvaljati oblik kruga, filovati i premazati rub bjelancem.
- Prekriti ostatkom tijesta i zalijepiti rubove.
- Razrezati na dva mjesta na vrhu, premazati ostatkom bjelanca i peći od 40 do 45 minuta. Poslužiti sa šlagom.