Sastojci:

4 kašike maslinovog ulja,

1 luk – sitno nasjeckan,

1 kg svježih listića špinata – opranih,

4 kašike nasjeckanog svježeg peršuna,

2 kašike nasjeckanog svježeg kopra,

3  jajeta,

200 g feta sira,

so, biber,

100 g maslaca,

225 g kora za pitu.

Priprema:

  1. Za pripremu nadjeva, zagrijte ulje u tavi, a zatim dodajte luk i dinstajte dok ne omekša. Ako imate, dodajte svježi špinat sa samo onoliko vode koja je ostala na listićima nakon pranja te kuhajte 2-5 minuta dok lagano ne omekša. Maknite s vatre i odložite da se ohladi.
  2. Kada se smjesa ohladi, dodajte peršun, kopar i jaja. Namrvite sir, začinite solju i biberom te dobro promiješajte.
  3. Otopite maslac i premažite metalni pleh za pečenje veličine 30×20 cm. Poprečno prepolovite kore. Uzmite jednu i obložite dno i strane lima. Premažite s malo otopljenog maslaca. Ponovite dok ne potrošite pola kora, a svaku namažite maslacem.
  4. Raširite nadjev po kori te prekrijte preostalim korama. Svaku premažite maslacem, a zatim presavijte rubove. Oštrim nožem zarežite gornje slojeve kore na 6 kvadrata.
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 190 stepeni 40 minuta dok ne postane zlatnosmeđe. Poslužite vruće ili hladno.