Sastojci:

120 g putera,

žumance,

50 g šećera,

prstohvat soli,

2 kašike hladne vode,

240 g brašna.

Za nadjev:

300 g višanja,

220 g kisele pavlake,

120 g šećera,

jaje,

kašika brašna.

Priprema:

  1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi. Dno kalupa prečnika 20 cm pokrijte papirom za pečenje. Odvojte 260 g tijesta i razvucite ga oklagijom. Ubacite ga u kalup i prstima utapkajte sa strane.
  2. U posudi pomiješajte očišćene i ocijeđene višnje s kašikom brašna. U drugoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku, jaje, šećer. U dobijenu kremu lagano umiješajte višnje pomiješane s brašnom. Izlijte u tijesto i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.
  3. Dok se kolač peče, tanko razvucite preostalo tijesto. Izvadite kolač iz rerne i odozgo stavite tijesto, napravite šare nožem i vratite u rernu još 20 minuta.