Zdrava je i puna proteina, a s njom ćete sigurno zadovoljiti ukućane i prijatelje koje pozovete na ručak ili večeru.

Sastojci za tijesto:

150 g  integralnog pšeničnog brašna

150 g bijelog mekog pšeničnog brašna

60 ml maslinovog ulja

170 ml vode

kašika sode bikarbone

kašičica soli

Za punjenje:

330 g svježe brokule

3 čehna bijelog luka

70 g kukuruza šećerca

6 jaja

100 g kiselog vrhnja

so, biber

Priprema:

  1. U dubljoj posudi pomiješajte integralno i meko brašno, kašičicu soli i sode bikarbone. Dodajte maslinovo ulje te postepeno hladnu vodu dok ne formirate tijesto za pitu. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
  2. Za fil skuhajte tvrdo 4 jaja i očistite ih od ljuske.
  3. Brokulu operite i očistite, a cvjetove kratko (oko minutu) blanširajte u kipućoj vodi. Usitinite je u veće mrvice u sjeckalici skupa s bijelim lukom. U dubljoj posudi pomiješajte usitnjenu brokulu s kukuruzom, kiselim vrhnjem, jednim cijelim sirovim jajem i jednim bjelancem.
  4. Dodajte 2 kašičice soli i jednu kašičicu bibera te sve dobro promiješajte.
  5. Tijesto podijelite na dva nejednaka dijela te ih razvaljajte na debljinu oko pola centimetra. Veći dio stavite na dno posude obložene papirom za pečenje.
  6. Jedan dio smjese od brokule stavite na dno, zatim preko nje 4 kuhana jaja (možete ih prepoloviti ili staviti cijela), a preko jaja i ostatak smjese od brokule.
  7. Na kraju zadnji dio tijesta stavite preko punjenja, zavrnite rubove te ga premažite žumancem kojeg ste sačuvali. Pita se treba peći oko 30 minuta na 200 stepeni.