Sastojci: 

100 g prosa,

glavica crnog luka,

2 čehna bijelog luka,

450 ml vode, mrkva,

tikvica,

40 g gaude,

rendana korica limuna,

so, biber,

peršun,

maslinovo ulje. 

Priprema:

1. Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk, dodajte proso i pržite još minutu. Prelijte vodom, dodajte izgnječen bijeli luk i pola kašičice soli. Kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta.

2. U proso dodajte rendanu mrkvu, rendanu tikvicu, peršun, biber, sir i koricu od pola limuna. Vratite na ringlu i neprestano miješajući kuhajte još 10 minuta da ispari sva tečnost koju su pustile tikvice. Sklonite sa šporeta, dodajte još malo soli i ohladite uz povremeno miješanje.

3. Oblikujte pljeskavice i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.