Sastojci:
100 g prosa,
glavica crnog luka,
2 čehna bijelog luka,
450 ml vode, mrkva,
tikvica,
40 g gaude,
rendana korica limuna,
so, biber,
peršun,
maslinovo ulje.
Priprema:
1. Na malo ulja propržite sitno sjeckani luk, dodajte proso i pržite još minutu. Prelijte vodom, dodajte izgnječen bijeli luk i pola kašičice soli. Kuhajte na srednjoj vatri oko 20 minuta.
2. U proso dodajte rendanu mrkvu, rendanu tikvicu, peršun, biber, sir i koricu od pola limuna. Vratite na ringlu i neprestano miješajući kuhajte još 10 minuta da ispari sva tečnost koju su pustile tikvice. Sklonite sa šporeta, dodajte još malo soli i ohladite uz povremeno miješanje.
3. Oblikujte pljeskavice i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.