Gljive su odlična zamjena za meso – bez obzira da li ste vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumiranja hrane životinjskog porijekla.
Sastojci:
šampinjoni
prezla
100 grama brašna
150 ml mlijeka
1 kašika limunovog soka
ulje za prženje
so i biber po želji
nasjeckani peršuna
Priprema:
1. U blenderu pomiješajte svježi peršun i prezle dok ne dobijete fino samljevenu smjesu, dodajte so i biber po želji. Peršun obavezno operite i dobro posušite prije miješanja s hljebom.
2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.
4. U tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i prezle.
5. Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju prezlu s peršunom, pa stavite peći na zagrijanu tavicu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
6. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati kašiku senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka.