Kao i u drugim zemljama pod kulinarskim balkansko-orijentalnim utjecajima, musaka je karakteristično jelo makedonskog podneblja.

Sastojci:

2-3 patlidžana srednje veličine

500 g mljevenog mesa

1 crni luk

so, biber

sjeckani peršun

ruzmarin

Smjesa za pohovanje:

1 šolja brašna

mlijeko/mineralna voda

malo soli

prtohvat bibera

1 jaje

Za prelivanje:

2 jajeta

oko 3 dl mineralne vode

malo kačkavalja za posipanje

Priprema:

  1. Patlidžane ogulite i isjecite na tanke šnite, zatim posolite i ostavite da odstoje desetak minuta.
  2. Patlidžani će za to vrijeme pustiti sok, slobodno ga upijte kuhinjskim papirom.
  3. Napravite gušću smjesu kao za palačinke (sa vodom ili mlijekom po želji). Isječene patlidžane spuštajte jedan po jedan u pripremljenu smjesu i pržite na zagrijanom ulju da fino porumene sa obje strane. Izvadite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
  4. Pripremite nadjev, na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk da postane staklast. Dodajte mljeveno meso i začine po ukusu, dinstajte sve zajedno desetak minuta. U dublju posudu za pečenje poredajte najprije red patlidžana, a odozgo rasporedite polovinu mesnog nadjeva. Postupak ponovite još jednom, neka na vrhu budu preostali patlidžani.
  5. Musaku prelijte razmućenim jajima i mineralnom vodom, te pospite naribanim sirom. Stavite u zagrijanu rernu i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta da se sir fino rastopi. Poslužite toplo ili mlako uz kiselu pavlaku po želji.