Pita od limuna nedvojbeno je fini kremasti kolač koji će vas oduševiti svojom svježinom i lakoćom. Naravno, ukoliko volite kisele okuse, jer pita od limuna, koliko god da je zašećerite, je prije svega kisela.

Sastojci:

150 g brašna

75 g hladnog maslaca

prstohvat soli

za kremu:

2 jaja

20 g šećera

pola kašičice tekućeg sladila

sok od 1 limuna

1 kašičica limunove korice

200 g kiselog vrhnja

1 neprskani limun

Priprema:

  1. Brašno, narezani maslac, so i kašiku vode žustro umijesite u prhko tijesto. Oblikujte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i odložite u frižider na pola sata.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Tijesto razvaljajte u krug. Kalup za pitu promjera 24 cm premažite maslacem, stavite tijesto, a višak odrežite.
  3. Na tijesto stavite papir za pečenje, opteretite grahom i pecite u pećnici oko 15 minuta.
  4. Za kremu: pjenasto izmiksajte jaja, šećer, sladilo, limunov sok i koricu. Kiselo vrhnje izmiješajte da postane kremasto pa dodajte smjesu od jaja i limuna.
  5. Kolač izvadite iz pećnice, skinite grah i papir. Temperaturu pećnice smanjite na 170 stepeni.
    6. Premažite kremom tijesto pa pecite još oko pola sata.
  6. Limun operite vrućom vodom, obrišite, narežite na tanke kriške i nakon 15 minuta pečenja poslažite po kremi.