Iako nije priznato kao lijek, u kineskoj medicini je jabukovo sirće uobičajeno i omiljeno. Najviše se govori o tome koliko je dobro za sprečavanje artritisa, reguliranje probave, smanjuje rizik od karcinoma te poboljšava memoriju! Istina je da je jabukovo sirće tekućina s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.

Sastojci:

3 manje jabuke – ostavite koru,

3 kašike šećera,

800 ml filtrirane vode (važno je da voda prekriva jabuke, pa po potrebi dodajte).

Priprema:

  1. Operite i narežite jabuke te ih položite u dobro opranu i posušenu posudu
  2. Pomiješajte šećer s vodom te prelijte po jabukama
  3. Zatvorite posudu – dobro je koristiti papirnati poklopac ili  gazu
  4. Ostavite 2-3 sedmice na tamnom mjestu
  5. Procijedite tekućinu i bacite jabuke
  6. Vratite tekućinu u istu posudu i zatvorite
  7. Vratite posudu na mjesto gdje je stajala (toplo i tamno mjesto) i tako ostavite otprilike 4-6 sedmica
  8. Nakon 4 sedmice provjerite je li okusom odgovara onome što želite, kada ste u to sigurni, možete ga koristiti.