Sastojci:
550 g pilećeg filea,
700 g paradajza,
30 g bijelog luka,
1 mala chili papričica,
1 glavica crvenog luka,
30 g mrkve,
0,5 dl ulja,
25 g maslaca,
3 kašike koncentrata od paradajza,
2 jaja,
oštro pšenično brašno,
prezla, 200 g
mozzarelle,
60 g parmezana,
so, biber,
peršun,
origano.
Priprema:
- Opran i narezan paradajz stavite u električnu sjeckalicu s 30 grama očišćenog bijelog luka i šakom peršuna. Usitnite sve u grubu kašastu smjesu i ostavite sa strane do upotrebe.
- U loncu na 0,5 dl ulja otopite 25 grama maslaca. Kada su ulje i maslac vrući dodajte 100 grama sitno sjeckanog crvenog luka i sjeckanu osušenu chili papričicu kojoj ste prethodno uklonili sjemenke.
- Kada luk postane proziran, dodajte na trakice narezanu mrkvu. Kratko dinstajte, a zatim dodajte usitnjeni paradajz s bijelim lukom uz dodatak 3 kašike koncentrata paradajza.
- Začinite umak s malo origana, biberom i soli. Umak poklopite i ostavite kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje oko 20 minuta.
- Pileća prsa razrežite na manje komade. Istucite svaki komad tučkom za meso, a zatim posolite s obje strane.
- U tri odvojene zdjele pripremite oštro pšenično brašno, razmućena dva cijela jaja i prezlu. Svaki komad piletine prvo uvaljajte u brašno, zatim prebacite u razmućena jaja. Pobrinite se da je jaje prekrilo cijeli komad mesa i da se višak jaja ocijedio s njega. Kada prebacite piletinu u prezlu ponovno koristite “suhu” ruku s kojom ste baratali u brašnu te laganim tiskanjem utisnite što više prezle u meso.
- Gotovi panirani komad piletine odložite na papirnati ubrus.
- Piletinu pohujte na tavi na srednje jakoj vatri sve dok ne primi zlatno smeđu boju. Pohovanu piletinu odložite ponovno na papirnati ubrus kako bi se s nje upio višak masnoće.
- U posudi za pečenje na dno stavite dio umaka od paradajza kojeg ste prethodno pripremili. Preko njega rasporedite komade pohovane piletine. Piletinu zatim posipajte mješavinom 200 grama naribane mozzarelle i 60 grama parmezana, a preko sira stavite preostali dio umaka od paradajza.
- Stavite sve u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite onoliko koliko će biti potrebno da se sir rastopi preko piletine.
- Parmezan piletinu poslužite odmah uz kuhanu tjesteninu ili samo uz dodatak svježe ribanog parmezana.