Majoneza je ukusna, ali i „teška“ jer obiluje masnoćama, šećerima i aditivima, naročito ako je riječ o industrijski proizvedenoj majonezi. No, postoje brojne varijante recepata za domaću majonezu, od klasika s jajima do raznih inačica bez jaja, s mljevenim sjemenkama (npr. lanenim), brašnom (npr. od riže ili slanutka), mlijeko, sirom…

Majoneza s jajima

Ovo je najjednostavniji, osnovni recept za kućnu pripremu klasične majoneze s jajima:

Sastojci:

na jedno žumance dodaje se 1 kašičica limunovog soka

1 kašičica senfa (ili) sirćeta

2 dl suncokretovog ili maslinovog ulja

malo soli

Priprema:

  1. U zdjeli izmiješajte žumance, limunov sok, senf (ili sirće) i so, pa uz lagano miješanje postepeno dolijte ulje.
  2. Miješajte pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete gustu, jednoličnu, glatku smjesu.
  3. Neki u majonezu istovremeno stavljaju i senf i sirće (npr. alkoholni bijeli ili jabukovo); neki je obogaćuju s malo kiselog vrhnja ili jogurta; neki za jači okus dodaju biber, a neki koriste samo bjelanca umjesto žumanaca.

Ideje za majonezu bez jaja

Sastojci:

1 dl mlijeka

2 dl maslinovog ulja

1 kašičica senfa

1 kašičica limunovog soka

1 kašičica sitno nasjeckanog kopra ili druge začinske biljke o želji

100 g gustog jogurta (npr. grčki jogurt)

malo soli

Priprema:

  1. U posudu stavite mlijeko, ulje, senf i limunov sok te miksajte 30-60 sekundi, pa kašikom dodajte jogurt.
  2. Potom umiješajte nasjeckano začinsko bilje. Eventualno možete sve vrlo kratko izmiksati za jednoličniju smjesu.