Sastojci za tijesto:

 

400 g brašna,

oko 200 ml tople vode,

30 ml maslinovog ulja,

ravna kašičica himalajske soli,

1 kašičica smeđeg šećera,

20 g svježeg kvasca ili jedna kesica suhog.

 

Za fil:

 

250-300 g krem sira,

1 kašika narezanog vlasca,

malo soli, biber,

300 g smeđih šampinjona,

1 vezica mladog luka,

300 g šparoga,

150-200 g mozzarelle,

malo maslinovog ulja,

malo parmezana,

malo gustog aceta balsamica.

 

Priprema:

 

 

 

  1. Tijesto: U dublju zdjelu stavite brašno i so, promiješajte pa dodajte razmrvljeni kvasac, šećer i uz dodavanje tople vode zamijesite tijesto. Mijesite nekoliko minuta pa dodajte maslinovo ulje i nastavite mijesiti. Prekrijte posudu prozirnom folijom i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

 

  1. Slaganje pizze: Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio posebno rastanjite na veličinu pleha. Stavite na papir za pečenje pa u pleh. Sir pomiješajte s narezanim vlascem, malo maslinovog ulja, soli i biberom pa namažite oba tijesta. Posložite tanko narezane šampinjone, na kolutove narezan mladi luk i šparoge.

 

  1. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni, na najjačoj temperaturi. Kad se tijesto lagano zarumeni, dodajte narezanu mozzarellu i još kratko zapecite dok se sir ne otopi. Izvadite pizzu iz rerne, pospite s malo parmezana, polijte s malo maslinovog ulja i gustog aceto balsamica.