Sastojci za tijesto:

 

250 g oštrog brašna (+ još malo za posipanje posude za pečenje),

120 g maslaca (+ još malo za premazivanje),

1 kašičica soli,

1 jaje,

2 kašike hladne vode,

30 g ribanog parmezana (prema želji).

 

Fil:

 

1/2 crvene paprika,

2 mlada luka,

1 vezica šparoga,

250 g ricotte,

80 g kiselog vrhnja,

2 jaja,

so i biber.

 

Priprema:

 

  1. Tijesto – u posudi pomiješajte brašno i maslac, prstima ih povežite tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte ostale sastojke i sjedinite, zatim prebacite na radnu plohu i lagano, vrlo kratko umijesite da se poveže. Zamotajte u foliju i ohladite oko 15 minuta.

 

  1. Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite brašno. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Tijesto izvadite iz folije i razvaljajte na veličinu zdjele. Prebacite ga u zdjelu. Pazite da i stranice budu obložene tijestom. Tijesto izbodite viljuškom i stavite u zamrzivač na 15 minuta ili u frižider 30 minuta, zatim ga pecite 15 minuta i ohladite 10 minuta.

 

  1. Fil: – šparogama odstranite drvenasti dio i prokuhajte ih 3 minute u kipućoj slanoj vodi. Iscijedite i ohladite. Papriku nasjeckajte na sitne kockice, a luk očistite i nasjeckajte na kolutiće. Pomiješajte ih sa sirom, vrhnjem, jajima te začinima. Nadjev usipajte u prohlađeno, polupečeno tijesto, a šparoge poslažite po vrhu. Pecite 30 minuta, dok rub tijesta i površina tarta ne dobiju lijepu boju.