Sastojci za tijesto:
250 g oštrog brašna (+ još malo za posipanje posude za pečenje),
120 g maslaca (+ još malo za premazivanje),
1 kašičica soli,
1 jaje,
2 kašike hladne vode,
30 g ribanog parmezana (prema želji).
Fil:
1/2 crvene paprika,
2 mlada luka,
1 vezica šparoga,
250 g ricotte,
80 g kiselog vrhnja,
2 jaja,
so i biber.
Priprema:
- Tijesto – u posudi pomiješajte brašno i maslac, prstima ih povežite tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte ostale sastojke i sjedinite, zatim prebacite na radnu plohu i lagano, vrlo kratko umijesite da se poveže. Zamotajte u foliju i ohladite oko 15 minuta.
- Posudu za pečenje premažite maslacem i pospite brašno. Rernu zagrijte na 180 stepeni. Tijesto izvadite iz folije i razvaljajte na veličinu zdjele. Prebacite ga u zdjelu. Pazite da i stranice budu obložene tijestom. Tijesto izbodite viljuškom i stavite u zamrzivač na 15 minuta ili u frižider 30 minuta, zatim ga pecite 15 minuta i ohladite 10 minuta.
- Fil: – šparogama odstranite drvenasti dio i prokuhajte ih 3 minute u kipućoj slanoj vodi. Iscijedite i ohladite. Papriku nasjeckajte na sitne kockice, a luk očistite i nasjeckajte na kolutiće. Pomiješajte ih sa sirom, vrhnjem, jajima te začinima. Nadjev usipajte u prohlađeno, polupečeno tijesto, a šparoge poslažite po vrhu. Pecite 30 minuta, dok rub tijesta i površina tarta ne dobiju lijepu boju.