Crvena paprika u kulinarstvu se najčešće koristi kao dodatak mesnim jelima i za pojačavanje boje i arome nekih ribljih jela
Sastojci:
3 crvene paprike
1 kašika ulja
1 crveni luk
2 kašike pšeničnog brašna
1 l pilećeg temeljca
3 paradajza
so i biber
Priprema:
1. Raspolovite paprike i izvadite im sjemenke. Odrežite 4 tanka rezanca i odložite. Grubo nasjeckajte ostatak paprika.
2. Zagrijte ulje u velikoj posudi. Na laganoj vatri pržite luk i paprike dok ne omekšaju. Umiješajte brašno i pržite 2 minute, neprestano miješajući.
3. Postepeno dodajte juhu, zatim paradajz, so i biber. Pustite da kuha na laganoj vatri 20 minuta, povremeno miješajući.
4. Maknite posudu s vatre te ohlađenu miksajte dok ne dobijete donekle glatku smjesu. Miksanu juhu vratite u posudu i polako zagrijte. Ulijte u zagrijane zdjelice za juhu i ukrasite rezancima paprike.