Sastojci:
– 1 kg lignji srednje veličine,
– 120 g suhog mesa,
– 2 glavice luka,
– 2 čehna bijelog luka,
– 1 jaje,
– peršun, lovor, so, biber, maslinovo ulje.
Priprema:
1. Narežite luk, operite i očistite paradajz od sjemenki. Lignje očistite i odvojite krakove.
2. Na zagrijanom maslinovom ulju propržite luk pa dodajte krakove i sitno narezano suho meso te ubacite jaje. Miješajte na laganoj vatri još 2 minute pa tom smjesom napunite lignje.
3. U tavi zagrijati dvije kašičice maslinovog ulja, propržiti malo luka pa dodajte narezani paradajz, peršun i lovorov list. Začinite solju i biberom.
4. Umaku od paradajza dodajte punjene lignje i kuhajte još pola sata, postepeno nadolijevajući vodom. Servirajte ih tople.