Sastojci:

 

2 kašike maslinovog ulja,

2 veća patlidžana,

1 veći luk,

2 čehna bijelog luka,

1 kašičica origana,

30 g parmezana,

150 g prezli,

400 ml soka od paradajza,

svjež bosiljak,

so, biber.

 

Priprema:

 

  1. Rernu zagrijte na 180 stepeni, a u tavi zagrijte ulje.

 

  1. Patlidžan prepolovite po dužini pa nožem izvadite meso iz sredine. To meso popržite na ulju zajedno s isjeckanim crnim i bijelim lukom. Sve pospite origanom.

 

  1. Izdubljene dijelove patlidžana posolite i ostavite 15 minuta. Nakon toga odstranite vodu koju je pustio.

 

  1. Dinstanom mješavinom napunite udubljenja u patlidžanu pa preko toga pospite prezle i parmezan. Stavite u vatrostalnu zdjelu. Sve prelijte sokom od paradajza s malo origana i pecite u rerni oko 30 minuta.