Sastojci:

 

20 g svježeg kvasca,
150 ml mlijeka,
prstohvat soli,
1 kašičica šećera,

125 g margarina,
1 jaje za premazivanje,
oko 500 g mekog brašna.

 

Punjenje:

 

200 g mljevenog maka,
100 g šećera,
75 ml mlijeka.

 

Preliv:

100 ml mlijeka,
100 g šećera.

 

Priprema:

 

  1. U toplo mlijeko izmrviti kvasac pa dodati šećer i malo brašna i sve izmiješati.

 

  1. Dodati pola mjere brašna, omekšali margarin i miješati koliko je moguće drvenom kašikom, a kasnije, uz dodavanje malo brašna, umijesiti mekano i glatko tijesto.

 

  1. Tijesto ostaviti sat vremena da naraste. Za to vrijeme praviti nadjev i preliv. Za nadjev prokuhati mlijeko i šećer pa preliti mak i izmiješati. Za preliv samo prokuhati mlijeko i šećer i ostaviti da se ohladi.

 

  1. Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela, lagano premijesiti pa razvući u pravougaonik, više u širinu. Nanijeti pola mjere maka skoro do gornje ivice. Ivicu namazati vodom, lakše će se zalijepiti. Tako uraditi i s drugim dijelom tijesta.

 

  1. Pleh blago pouljiti ili namazati margarinom. Rolatiće od maka sjeći nožem na debljinu 1 – 1,5 cm, okretati i slagati u pleh.

 

  1. Premazati umućnim jajetom pa uključiti rernu da se zagrije na 200 stepeni. Dok se rerna zagrijava ostaviti pužiće da narastu, oko 20 minuta. Potom staviti da se peku.

 

  1. Peći 15 minuta, izvaditi iz rerne pa svaki pužić preliti s malo preliva. Paziti da ostane i za drugi pleh. Vratiti u rernu još pet minuta da se dopeku i izvaditi. Posuti sa malo šećera u prahu po želji i poslužiti.