Sastojci:
500 g mljevene janjetine,
1 kg špinata,
3 glavice luka,
3 jajeta,
400 g kiselog mlijeka,
140 g kačkavalja,
po kašičica soli i mljevenog bibera,
kašika brašna,
500 g bijelog krompira,
200 ml bijelog vina,
ulje.
Priprema:
- Oguljen krompir isijecite na kolutove i kuhajte 15 minuta u slanoj vodi. Isjeckajte dvije glavice crnog luka, propržite ga, pa mu dodajte mljeveno meso. Začinite i dinstajte dok se meso ne proprži.
- Špinat skuhajte u slanoj vodi, iscijedite ga i isjeckajte. Isjeckajte i preostalu glavicu luka, propržite je na ulju, dodajte brašno, još malo pržite pa dodajte špinat, promiješajte i sklonite sa šporeta.
- U podmazanu vatrostalnu posudu stavite krompir, preko njega rasporedite meso, a preko mesa špinat. Sve prelijte vinom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.
- Izvadite musaku, prelijte je umućenim jajima pomiješanim s kiselim mlijekom, pospite rendanim kačkavaljem, vratite u rernu i ostavite da se zapeče i porumeni.