Tijesto za četiri palačinke:

1 jaje,

200 ml hladnog mlijeka,

2 kašike ulja,

70 g oštrog brašna,

30 g kukuruznog brašna,

1 vanilin šećer.

Fil:

100 g omiljene čokolade,

100 ml slatkog vrhnja.

Još je potrebno:

4 kašičice ulja za prženje

Priprema:

  1. Jaje ručno umutiti. Posebno izmiješati sve suhe sastojke. Dodati ulje i naizmjenično suhe sastojke i mlijeko da dobijete jednolično tečno tijesto bez grudvica. Tijesto ostaviti da odstoji pola sata.
  2. U tavi za pečenje palačinki, promjera 26 cm, ugrijati kašičicu ulja i izliti toliko tijesta da prekrije dno tave. Ispeći s jedne i druge strane. Svaku palačinku staviti na ravnu površinu da se ohladi.
  3. Za fil u mikrovalnoj pećnici otopiti omiljenu čokoladu s dodatkom slatkog vrhnja. Sve zajedno dobro promiješati da dobijete tekuću čokoladu.
  4. Svaku palačinku staviti u lončić, kako biste lakše stavili fil, i nježno zavezati u svežanj (paketić) koricom od narandže ili vezicom od eko materijala.

Posluživanje: Lava palačinke poslužite uz tanke kriške oguljene narandže.