Sastojci za koru:

 

10 bjelanaca,

10 kašika šećera,

250 g mljevenih oraha.

 

Za fil od žumanca:

 

10 žumanaca,

10 kašika šećera,

250 g margarina,

100 g čokolade za kuhanje.

 

Glazura:

 

2 kašike mlijeka,

1 kašika šećera,

1 jaje,

50 g margarina,

100 g čokolade.

 

Priprema:

 

  1. Kora: 5 bjelanaca umutiti sa 5 kašika šećera u čvrst snijeg. Zatim lagano umiješati 125 g mljevenih oraha. Pleh iz peći obložiti papirom za pečenje. Sipati smjesu i peći u zagrijranoj rerni na 200 stepeni oko 12 minuta. Na isti način pripremiti drugu koru.

 

  1. Fil od žumanaca: 10 žumanaca umutiti sa 10 kašika šećera pa kuhati na pari, miješajući neprekidno drvenom kašikom. Kada se žumanca počnu zgušnjavati i ukuhavati, dodati izlomljenu čokoladu. I dalje kuhati i neprekidno miješati dok se fil ne zgusne.

 

  1. Fil skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Umutiti pjenasto margarin, dodati filu od žumanaca, mutiti mikserom da se sjedini u finu kompaktnu masu.

 

  1. Kore presjeći uzduž na pola da se dobiju 4 jednake. Na tacnu staviti jednu koru, premazati ja s trećinom fila, redati sljedeću koru, pa fil i na kraju završiti s korom.

 

  1. Tortu ostaviti da odstoji na hladnom preko noći, kao bi se okusi sjedinili.

 

6: Čokoladna glazura: Mlijeko, šećer, margarin i čokoladu zajedno otopiti. Malo prohladiti pa dodati cijelo jaje. Mikserom umutiti i sjediniti masu. Vruću čokoladnu glazuru sipati na sredinu torte, nožem razvući na ivice kako bi se lakše premazala cijela torta. Ostaviti na hladnom da se glazura stegne. Po želji tortu ukrasiti šlagom.