Sastojci:
400-500 g ribljih fileta,
1 cm oguljenog rendanog đumbira,
900 g krompira isjeckanog na kockice,
2 mrkve isjeckane na kockice,
glavica bijelog luka (očišljena i usitnjena čehna),
1 jaje – umućeno,
1,5 šolja gustina,
pola šolje brašna,
so i biber po ukusu,
8 šolja bistre riblje supe, ulje za prženje.
Za sos:
1 šolja sirćeta,
1 šolja mineralne gazirane vode,
1 šolja smeđeg šećera,
3 kašike soja sosa,
2 kašike gustina (razmućene u 3 kašike vode),
malo tucane paprike.
Priprema:
- Skuhajte riblje filete u vodi s đumbirom
- Kada je riba skuhana, usitnite je viljuškom tako da dobijete oko 4 šolje kuhane ribe.
- U posebnoj šerpi skuhajte krompir i mrkvu dok ne omekšaju.
- U blender stavite ribu, krompir, mrkvu, bijeli luk i jaje i dobro umutite. Prebacite smjesu u posudu i dodajte brašno i gustin i dobro promiješajte pa dodajte so i biber.
- Od ove smjese pravite loptice i kuhajte ih u bistroj ribljoj supi dok ne porumene.
- Skuhane loptice zatim pržite u dubokom ulju.
- U tavi pomiješajte sirće, gaziranu mineralnu vodu, šećer i soja sos. Krčkajte dok se šećer ne rastvori pa dodajte gustin rastvoren u vodi. Ako želite gušći sos, dodajte više gustina i kuhajte da se ublaži okus gustina. Ako želite pikantniji okus, dodajte ljutu tucanu papriku.
Poslužite riblje loptice uz sos.