Sastojci:

 

6 kašika povrtnog temeljca,

1 kašika ekstra djevičanskog ulja,

3 kašike maslaca,

1 srednju luk,

1,5 šolja riže,

malo suhog bijelog vina,

1 kašičica limunove korice,

2 kašike limunovog soka,

6 velikih svježih listova kadulje,

2 kašike svježih listova peršuna,

četvrtina šolje svježe ribanog parmezana,

so, biber,

2 kašike slatkog vrhnja (po želji).

 

Priprema:

 

  1. Prokuhajte povrtni temeljac u šerpi srednje veličine.

 

  1. Zagrijete ulje i dvije kašike maslaca u šerpi, dodajte luk i miješajte pet minuta dok ne porumeni. Koristeći drvenu kašiku dodajte rižu i miješajte jednu minutu. Ulijte vino i kuhajte dok alkohol ne ispari, jednu do dvije minute.

 

  1. Dodajte pola šolje toplog povrtnog temeljca, redovo miješajući dok riža ne upije svu tekućinu. Nastavite dodavati po pola šolje temeljca miješajući. Nakon 15 minuta stavite limunovu koricu i kadulju.

 

  1. Nastavite dodavati temeljac dok riža ne postane mekana, al još uvijek bude al dente. Nakon 10 minuta (ako vam nestane temeljca, možete ulijevati toplu vodu), ulijte limunov sok i kuhajte dok ga riža ne upije.

 

  1. Uklonite šerpu s plamena i umiješajte preostalu kašiku maslaca i četvrtinu šolje sira. Po potrebi stavite i slatko vrhnje. Dekorirajte parmezanom.