Sastojci:

1 kg jabuka,

15 g želatine,

3 bjelanca,

5 jaja,

225 ml vode,

110 g meda za tijesto, 7 g za punjenje,

140 g oguljenih badema,

prstohvat soli.

Priprema:

  1. Operite i ogulite jabuke, isjeckajte ih na komadiće i pecite u mikrovalnoj pećnici 5 minuta.
  2. Stavite želatinu u posudu za kuhanje i prelijte je hladnom vodom. Kad želatina zavrije, treba se ohladiti neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
  3. Izblendajte u blenderu pečene jabuke, dodajte im želatinu, med i 3 bjelanca. Sve miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Tijesto stavite u frižider na minimalno 1 sat.
  4. Punjenje:  Meljite bademe sve dok ne postanu poput brašna. Od 5 jaja, odvojite od žumanca bjelanca. Žumancima dodajte med i smljevene bademe. Bjelanca odvojite u zasebnu posudu i dodajte prstohvat soli. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete čvršću smjesu za punjenje.
  5. Ugrijte rernu na 190 stepeni. U pleh za pečenje stavite papir i razvucite tijesto po cijeloj površini pleha. Pecite tijesto 10-12 minuta, zatim izvadite pleh, stavite pleh na krpu, pažljivo izvadite papir, premažite tijesto punjenjem i zarolajte u roladu. Roladu premjestite u frižider na hlađenje.

Savjet: kako biste lagano ogulili bademe, stavite ih u vrelu vodu desetak minuta, a zatim u hladnu na jednu minutu.