Sastojci za tijesto:
kilogram brašna za dizano tijesto,
3 dl mlijeka,
8 dkg svježega kvasca ili 2 kesice instant-kvasca,
kašičica šećera,
3 dl vode,
3 dl ulja,
kašičica soli.
Za fil:
piletina,
0,5 kg krem sira,
2 kašike mlijeka,
so, biber,
maslac,
prezla.
Priprema tijesta:
- U malo mlakog mlijeka izmrvite kvasac te pomiješajte šećer i nekoliko kašičica brašna tako da dobijete gustu smjesu. Ostavite na toplome mjestu da se tijesto digne. U ostatak brašna dodajte mlako mlijeko, mlaku vodu, ulje, so i pripremljeni kvasac. Umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na osam jednakih loptica i svaku razvaljajte na tanak krug. Razrežite tijesto na osam trokuta.
- Tako pripremljene trokute punite prema želji, slanim ili slatkim filom, savijte ih i ispecite. Kiflice možete ostaviti i prazne ili u recept za tijesto dodajte sjemenke poput maka ili susama.
- Kako biste najlakše podijelili tijesto na trokute, razvaljajte ga u kružni oblik te ga, koristeći rezač za pizzu, podijelite na 12 jednakih dijelova.
- Nakon što trokutiće napunite filom, zarolajte ih od šire strane ka užoj. Potom ih prstima doradite do oblika polumjeseca. Kako biste obogatili okus, kiflice premažite otopljenim maslacem ili umućenim jajetom kako bi bile što sjajnije kad se ispeku.
Priprema fila:
Sameljite piletinu pa dodajte sir, mlijeko, so i biber. Podijelite tijesto na trokute i filujte. Savijte i uvaljajte u otopljeni maslac, a potom u prezlu. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.