Sastojci: 3 velike tikvice, 1 prstohvat morske soli, sok od pola limuna.
Za punjenje: 2 šolje sjeckanih oraha, 2 šolje svježih listova bosiljka, 3 čehna bijelog luka, 2 paradajza.
Priprema:
1. Isijecite tikvice na tanke, široke trake po dužini, stavite ih u zdjelu, prelijte vodom, dodajte so i limunov sok i ostavite ih tako dva sata da se mariniraju.
2. Ocijedite ih, isperite i opet ocijedite. Za pripremu smjese za punjenje stavite orahe, lišće bosiljka i bijeli luk u blender i izmiksajte.
3. Za pripremu svake rolnice stavite trake tikvica na radnu površinu pa u sredinu svake stavite kašičicu smjese od oraha i u njega pritisnite mali komad paradajza.
4. Zamotajte traku od tikvica i zabodite je čačkalicom. Rolnice poslužite ukrašene sjeckanim bosiljkom.