Sastojci:

 

500 g gotove jufke,

250 g maslaca.

 

Fil:

 

500 g mljevenih oraha,

1 šolja šećera.

 

Tirit:

 

2 žumanca,

2 kašike maslaca,

brašna po potrebi.

 

Agda:

 

1 kg šećera,

1 l vode.

 

Priprema:

 

  1. Umutiti žumanca sa maslacem, dodavati brašno dok se smjesa ne počne rasipati u sitne mrvice. Tirit možete praviti mikserom ili izribati na rende. Obično se pripremi ranije da bi se mogao osušiti.

 

  1. Mljevene orahe, šolju šećera i gotov tirit sastaviti za posipanje.

 

  1. Čistu kuhinjsku salvetu blago pošpricati vodom. Na nju staviti jufku i posuti je pripremljenim filom, staviti drugu jufku, pa i nju posuti. Tako raditi dok ne potrošite jufke i fil.

 

  1. Složene jufke saviti u rolat i isjeći ružice široke 2 cm. Broj jufki koje slažete jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.

 

  1. Ružice složiti u tepsiju, pa ih preliti istopljenim maslacem i peći na 130 do 150 stepeni oko sat i petnaest minuta. Ružice trebaju dobiti lijepu zlatno smeđu boju.

 

  1. Pečene ružice ohladiti nekoliko minuta, a potom ih zaliti pripremljenom agdom od šećera i vode.