Sastojci:
500 g gotove jufke,
250 g maslaca.
Fil:
500 g mljevenih oraha,
1 šolja šećera.
Tirit:
2 žumanca,
2 kašike maslaca,
brašna po potrebi.
Agda:
1 kg šećera,
1 l vode.
Priprema:
- Umutiti žumanca sa maslacem, dodavati brašno dok se smjesa ne počne rasipati u sitne mrvice. Tirit možete praviti mikserom ili izribati na rende. Obično se pripremi ranije da bi se mogao osušiti.
- Mljevene orahe, šolju šećera i gotov tirit sastaviti za posipanje.
- Čistu kuhinjsku salvetu blago pošpricati vodom. Na nju staviti jufku i posuti je pripremljenim filom, staviti drugu jufku, pa i nju posuti. Tako raditi dok ne potrošite jufke i fil.
- Složene jufke saviti u rolat i isjeći ružice široke 2 cm. Broj jufki koje slažete jednu na drugu zavisi od toga koliku želite veličinu ružica.
- Ružice složiti u tepsiju, pa ih preliti istopljenim maslacem i peći na 130 do 150 stepeni oko sat i petnaest minuta. Ružice trebaju dobiti lijepu zlatno smeđu boju.
- Pečene ružice ohladiti nekoliko minuta, a potom ih zaliti pripremljenom agdom od šećera i vode.